Selecteer een pagina
Oplossingen voor slaapproblemen

De voordelen van een goede nachtrust

 

De voordelen van een goede nachtrust.

Een goede nachtrust betekent dat je hersenen de tijd en kans krijgen om zich te reinigen. Goede slaap zorgt ervoor dat je de emoties van de dag goed kan verwerken. Daarnaast zorgt het ervoor dat je onthoudt wat je overdag hebt geleerd, je verwerkt dus informatie. De voordelen van een stabiele en gezonde nachtrust zijn oneindig. Binnen een aantal weken goed slapen merk je dat je vrolijker bent, meer energie hebt en – misschien nog het belangrijkst – gelukkiger bent. Er zijn ook veel langere-termijn voordelen, zo kun je denken aan een betere algehele gezondheid en zelfs een langere levensduur.

1. Scherp en alert tijdens de dag

Een goede nachtrust zorgt ervoor dat je je overdag fris voelt en scherp en alert bent. Daarnaast zorgt het voor:

  • Een beter vermogen tot concentreren
  • Het eenvoudiger oplossen van problemen en uitdagingen
  • Makkelijker opnemen en vasthouden van (nieuwe) informatie

Onderzoek wijst uit dat anderhalf uur te weinig slaap al na 1 nacht de alertheid de volgende dag met 32% terugbrengt. Dit kan weer negatieve gevolgen hebben voor je prestaties op werk of school, wat kan leiden tot verslechterde slaap. Kortom, probeer deze negatieve spiraal zo snel mogelijk te voorkomen.

2. Vrolijke & positieve levenshouding

Als je te weinig slaapt zorgt dit ervoor dat je gespannen, onrustig en prikkelbaar kunt zijn. Kleine uitdagingen en problemen lijken groter dan voorheen en sommige zaken kunnen opeens hard aankomen. Dit zul je ongetwijfeld herkennen als je last hebt van een slaaptekort. Als je een langdurig tekort aan slaap hebt, kan dit zelfs voor depressiviteit en lusteloosheid zorgen. Het positieve aan dit verhaal is dat als je je nachtrust weet te verbeteren, je vrijwel meteen vrolijker, positiever en zorgelozer in het leven staat. Beeld je eens in hoe het is om iedere dag uitgerust wakker te worden en het gevoel te hebben dat je alles wat er op je pad komt aankunt. Start vandaag met verbeteren van je nachtrust en je zult er snel de vruchten van plukken.

3. Meer controle over je gewicht

Slecht slapen kan dik maken. Veel onderzoek is gedaan naar het verband tussen gewicht en slaap. Het blijkt dat mensen die minder dan 6 uur slaap per nacht maken een grotere kans hebben op obesitas dan personen die 7-9 per nacht slapen. Dit komt omdat een tekort aan slaap effect heeft op je stofwisseling, het maakt het namelijk trager. Daarnaast veroorzaakt een slaaptekort en de daarbij horende vermoeidheid een verhoging van de productie van ghreline. Dit is het hormoon dat je een hongergevoel geeft. Hierdoor ervaar je een vergrote eetlust en een hogere calorie-inname.

3. Beter immuunsysteem

Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat onze slaap ervoor zorgt ervoor dat we afweerstoffen aanmaken die ons beschermen tegen bacteriƫn en virussen. Als je een chronisch slaapgebrek hebt, zul je een zwakker afweersysteem hebben en een dalende immuniteit. Hierdoor word je vatbaarder voor ziektes en chronische aandoeningen. Mensen die goed slapen zijn dus minder vatbaar zijn voor ziektes en herstellen daarnaast sneller op het moment dat zij al ziek zijn.

4. Aantrekkelijker uiterlijk

Een goede nachtrust en voldoende slaap zorgt ervoor dat je er meer uitgerust en aantrekkelijker uitziet. Het voorkomt namelijk de gezwollen ogen, vale huid en de donkere kringen die vaak het gevolg zijn van een slaapgebrek. Verder zorgt een goede nachtrust ervoor dat je minder cortisol aanmaakt in je lichaam. Cortisol is een stresshormoon dat ervoor zorgt dat huidcollageen wordt afgebroken, waardoor je huid afneemt in elasticiteit en gladheid. Een Zweeds onderzoek toont aan dat proefpersonen die slechts 2 nachten te weinig hadden geslapen al als minder aantrekkelijk en ongezonder werden beoordeeld.

5. Langer en gezonder leven

Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat er een verband is tussen de levensverwachting van mensen en of zij over het algemeen een goede nachtrust hebben. Voldoende slaap heeft op de langere termijn enorm veel voordelen en verlaagt de kans op aandoeningen als dementie, diabetes, beroertes, etc. Ook mentale gezondheid heeft veel baat bij goede slaap, zo voel je je frisser, vrolijker, positiever, alerter en rustiger. Reden genoeg om een goede 8 uur slaap per nacht te maken dus.

Meer lezen? Bekijk hier onze andere artikelen.

Goede nachtrust
hoe val je snel in slaap
hoe val je snel in slaap

Email

info@snelinslaap.nl

Ontwerp & realisatie door Studio Maatmerk

Copyright © 2024 Snel in slaap