Selecteer een pagina
Oplossingen voor slaapproblemen

Sneller in slaap vallen –
2 bewezen methoden

 

Sneller in slaap vallen

In dit artikel brengen we graag twee belangrijke en bewezen methodes naar voren die jou gaan helpen met sneller in slaap vallen. Het is een aanvulling op ons laatste artikel “8 tips om in slaap te vallen”, echter duiken we hier dieper in op twee nieuwe tips. Deze inzichten dragen bij aan het rustiger worden voor het slapen gaan en je gedachten en emoties te parkeren, zodat je rust in je hoofd creëert en sneller in slaap valt.

1. Mediteer voor het slapen gaan

Mediteren heeft de afgelopen jaren flink aan populariteit gewonnen. Daarmee is het aantal meditatiediensten explosief gestegen, en met een reden. Steeds meer onderzoeken wijzen uit dat mediteren erg veel voordelen kent. Een aantal belangrijke voordelen op een rijtje (bron: Meditationmoments)

  • Je bent emotioneel meer in balans.
  • Je ervaart meer positiviteit en geluk.
  • Je wordt minder snel depressief.
  • Je ervaart minder snel stress.
  • Je hebt een betere focus.
  • Je bent minder angstig.
  • Je kunt sneller in slaap vallen en beter slapen

Deze voordelen lijken misschien overdreven, maar bij een goede en consistente beoefening van het mediteren is succes bijna gegarandeerd. Het is de bedoeling dat je tijdens je meditatie bewust wordt van al je gedachten en emoties, zonder er iets mee te doen. Het enige dat je hoeft te doen is ze opmerken zonder je te laten meeslepen. Richt je aandacht ten alle tijden op je ademhaling om zo de gedachten weer langzaam te laten verdwijnen. Probeer een meditatieapp als Headspace om laagdrempelig en onder begeleiding te beginnen.

Net als andere (nieuwe) activiteiten die je nieuw oppakt heeft ook mediteren oefening nodig. Beoefen het dus vooral vaak, maar begin met korte meditaties om het gemakkelijk vol te houden in de beginfase. Een meditatie van 2-5 minuten op een dagelijks moment naar keuze kan al enorm helpen. Door vaker te mediteren kun je in een staat van volledige rust komen, wat je slaapkwaliteit positief gaat beïnvloeden.  

2. Houd een journal bij om je emoties en gedachten op te schrijven

De tweede bewezen methode heeft invloed op het creëren van inzicht en bewustwording. Het bijhouden van een “journal”, een notitieboekje waarin je je gedachten en gevoelens van je af kunt schrijven. Waarom heeft dit een positief effect op het sneller in slaap vallen? Het zorgt ervoor dat er rust en ruimte ontstaat in je hoofd, wat op zijn beurt een positieve invloed heeft op de slaapkwaliteit. Minder piekeren, meer ruimte en kalmte in je hoofd.  

In het begin zal het misschien onwennig voelen om je gedachten en gevoelens op papier neer te zetten, maar na verloop van tijd gaat het natuurlijker aanvoelen en word je er steeds beter in. Probeer net als bij het mediteren rustig aan te beginnen. Twee tot drie keer per week 5 minuten de tijd nemen om te journallen is bijvoorbeeld al een goede start. Maak er een gewoonte van door je notitieboekje naast je bed te leggen en ’s avonds voor het slapen je gedachten letterlijk van je af te schrijven. 

Wanneer je twee bovenstaande methodes met elkaar combineert zul je mooie resultaten bereiken als het aankomt op het sneller in slaap vallen en het beter doorslapen. Wij zijn benieuwd naar jullie bevindingen en resultaten.

Tips om in slaap te vallen
Sneller in slaap vallen
hoe val je snel in slaap

Email

info@snelinslaap.nl

Ontwerp & realisatie door Studio Maatmerk

Copyright © 2024 Snel in slaap