Selecteer een pagina
Oplossingen voor slaapproblemen

Wat moet je doen als je niet kan slapen? 

 

Wat zijn de meest gemaakte fouten voor het slapen?

Fout 1. Te weinig beweging overdag

Het is zeer belangrijk om overdag te bewegen. Dit bevordert je slaap ’s nachts. Door te weinig lichaamsbeweging komt het veel voor dat mensen slecht slapen. Je kunt dit voorkomen door minimaal 30 minuten per dag te bewegen. Het meest gezonde is natuurlijk om echt te gaan sporten maar ook met een stevige (avond) wandeling is het doel voor een goede nachtrust ook bereikt. 

Fout 2. Direct na inspanning gaan slapen

Het is dus goed om te gaan sporten voor het slapen gaan. Maar let er wel op dat je lichaam tijdens het sporten stoffen aanmaakt die er voor zorgen dat je ‘aan’ staat. Om deze reden lukt het vaak niet om direct na het sporten in slaap te vallen omdat de adrenaline nog in je lichaam actief is. Zorg voor ontspanning na inspanning om vervolgens te gaan slapen. Dit kan door nog even uit te lopen, te wandelen of door nog te eten of te drinken (geen koffie natuurlijk;)).

Fout 3. Tot laat doorwerken

Een andere oorzaak van wakker liggen is het tot in de late uurtjes ergens aan doorwerken. Aan het werken op zichzelf is niets mis maar het kan wel een oorzaak zijn van een slechte nachtrust als je tot voor kort op het slapen gaan nog met je hoofd volledig in de taak zit. Eenmaal liggend in je bed moeten je hersenen dit proces van de taak waar je zo druk mee was, nog verwerken. Terwijl jij in slaap wil vallen, zijn jouw hersenen nog druk bezig om tot rust te komen en de informatie te verwerken met het bekende ‘malen’ tot gevolg. Je zult onrustig blijven en het duurt langer voordat je in slaap valt. Voorkom dit door een moment van rust en ontspanning in te plannen na je werkzaamheden om vervolgens te gaan slapen. Je kunt hierbij opnieuw denken aan een wandeling of een douche bijvoorbeeld. 

Fout 4. Nog even alles checken op je smartphone

Een bekende oorzaak van slaapproblemen is de smartphone. Het blauwe licht bootst het zonlicht na en hierdoor kan onze biologische klok in de war raken. Voor het slapen wordt de pijnappel klier in onze hersenen geactiveerd om het zogenoemde slaaphormoon melatonine aan te maken. Het blauwe licht van onze smartphone of het televisiescherm verhindert het aanmaken van deze stof.  ons de gehele dag behoorlijk bezig. Uit onderzoek is gebleken dat mensen die binnen het uur voor het slapen gaan nog een scherm gebruiken meer klachten ontwikkelen rondom het slapen. Zoals korter slapen, minder snel in slaap vallen of ’s nachts wakker worden. 

En deze klachten hebben ook weer gevolgen voor de dag. Overdag hebben deze mensen weer meer moeite om wakker te blijven. In het onderzoek is getest wat er gebeurde wanneer deze zelfde groep een week geen scherm gebruikte of een bril kregen die het blauwe licht blokkeerde. Alle klachten verminderden bij deze groep. Slaaptekort of slaapproblemen moeten niet worden onderschat. Het heeft een effect op onze prestaties en concentraties. Ook heeft slaap effect op ons geheugen. Het onderzoek is te lezen op de website van het RIVM. 

Ook is uit onderzoek gebleken dat het alleen al aanwezig zijn van je telefoon in je kamer, effect heeft op je brein. Een tip van ons: probeer je telefoon eens beneden of buiten je slaapkamer te laten en kijk of je er rustiger onder slaapt:).

Fout 5. Nog even genieten van een kop koffie of glas Coca Cola

In koffie en cola bevindt zich cafeïne. Het is goed om dit te vermijden voor het slapen. Cafeïne geeft een gevoel van verhoogde energie en laat vermoeidheid verdwijnen. Het zorgt voor een kleine toename van alertheid en motivatie. Om deze reden nemen veel mensen het ’s ochtends om de dag goed en wakker te beginnen. Maar voor het slapen is het dus geen verstandig idee en doe je er goed aan om de koffie, cola of chocolaatjes te laten staan. De tijd die het duurt voordat de cafeïne uit je lichaam is verdwenen, is gemiddeld 4 uur. Zonde natuurlijk als het 4 uur duurt voordat je pas in slaap valt. 

 

hoe val je snel in slaap
hoe val je snel in slaap

Email

info@snelinslaap.nl

Ontwerp & realisatie door Studio Maatmerk

Copyright © 2024 Snel in slaap